sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Grand Theft Auto V


Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grand Theft Auto V
Pelin kansikuva
Kehittäjä Rockstar North
Julkaisija Rockstar Games
Ohjaaja Rod Edge[1]
Tuottaja Leslie Benzies, Sam Houser[1]
Käsikirjoittaja(t) Dan Houser[1]
Säveltäjä(t) Michael Hunter[1]
Pelisarja Grand Theft Auto
Pelimoottori RAGE
Julkaisupäivä Xbox 360 & PlayStation 3
17. syyskuuta 2013[2]
Lajityyppi avoin pelimaailma, kolmannen persoonan ammunta, toimintaseikkailu[3]
Pelimuoto yksinpeli, verkkomoninpeli[3]
Alusta PlayStation 3, Xbox 360[4]
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Grand Theft Auto V (lyhyesti GTA V tai GTA 5) on Rockstar Northin kehittämä ja Rockstar Gamesin julkaisema avoimeen maailmaan sijoittuva videopeli. Peli on Grand Theft Auto -sarjan seuraava suuri julkaisu sitten Grand Theft Auto IV:n, joka aloitti sarjan neljännen aikakauden. Peli paljastettiin virallisesti 25. lokakuuta 2011 ja se julkaistiin 17. syyskuuta 2013.[5][2] Peli sijoittuu Grand Theft Auto: San Andreasista tuttuun Los Santosin kaupunkiin.[3][6] Peliä myytiin ensimmäisen vuorokauden aikana 800 miljoonalla dollarilla ja myynti ylitti kolmen vuorokauden jälkeen miljardin dollarin rajan.[7][8] Forbes on kuvaillut peliä kaikkien aikojen suurimmaksi viihdetuotteen lanseeraukseksi.[8]

Pelaaminen

Pelimaailma sijoittuu Los Santosiin, joka jäljittelee Los Angelesia. Pelimaailma on isompi kuin Rockstar Gamesin aikasempien pelien Red Dead Redemptionin, Grand Theft Auto: San Andreasin ja Grand Theft Auto IV:n yhdistettynä.[9] Pelimaailma sisältää täysin tutkiskeltavan Mount Chiliad -vuoren sekä merenpohjan, sotilastukikohdan, golf-kentän ja Salton Sea-suolajärvialueen.[9]
Grand Theft Auto V:ssä on kolme eri pelattavaa päähahmoa. Pelaaja voi vaihdella pelattavaa hahmoa niissä tarinatehtävissä, joissa hahmojen tarinat risteytyvät.[10] Hahmojen asusteita voi vaihtaa, mutta toisin kuin Grand Theft Auto: San Andreasissa, hahmon painoon ei voi vaikuttaa. Pelissä pystyy myös muun muassa suorittamaan ryöstöjä, korjaamaan rikkoutuneita autoja, ottamaan liftareita kyytiin, jahtaamaan varkaita ja ryöstämään raha-autoja.[11] Pelaaja voi myös itse valita, miten suorittaa ryöstöt.[11] Kulkuneuvoja on lisätty, ja pelissä on muun muuassa vesijetti. Myös sarjan aikaisemmista peleistä tutut polkupyörät ja lentokoneet tekevät paluun.
Rockstar on kehittänyt pelin ampumismekaniikat yhdistämällä parhaita puolia aikaisemmista peleistään. Myös ajamista on kehitetty sarjan edellisestä osasta, jossa autot tuntuivat tuottaja Phil Hookerin mukaan "suurilta ja venemäisiltä". Grand Theft Auto V:n ajamista on kehitetty enemmän ajopelien suuntaan.

Tarina

Grand Theft Auto V sisältää kolme pelattavaa päähahmoa. Michael De Santa on noin 40-vuotias entinen pankkiryöstäjä, jolla on vaimo Amanda ja kaksi teini-ikäistä lasta, Jimmy ja Tracey.[9] Hän kuitenkin jää velkaa meksikolaiselle huumepomolle tuhottuaan tämän talon, ja joutuu takaisin rikollisuuden pariin maksaakseen talon remontoinnin. Trevor Philips on noin 40-vuotias kylähullu, jolla on äkkipikainen ja väkivaltainen luonne. Hän teki ryöstöjä Michaelin kanssa aiemmin ja haluaa myös uudelleen mukaan. Franklin Clinton on noin 25-vuotias Armenian Luxury -nimisessä autoliikkeessä työskentelevä nuori mies, joka etsii ryöstökeikkoja ja törmää Michaeliin.[11] Michael esittelee Franklinin Trevorille ja kolmikko alkaa yhdessä tehdä ryöstöjä.

Kehitys

Pelin mainos Los Angelesissa. Kuvissa pelin päähenkilöt Franklin, Trevor ja Michael.
Käsikirjoittaja Dan Houser kertoi vuoden 2009 haastattelussa kirjoittavansa noin tuhatsivuisen käsikirjoituksen GTA V:ta varten. Samaisessa haastattelussa Houser kertoi kehityksen alkavan ensin kaupungista ja vasta sen jälkeen hahmoista.[12] Ennen pelin virallista julkistamista, tietoja sen tuotannosta vuosi internetiin.lähde?

Julkistaminen

Lokakuussa 2011 Rockstar Games julkisti Grand Theft Auto V:n Twitterin kautta laittamalla viestiin linkin kotisivuillensa, jonka tyyliasua oli muutettu pelin mukaiseksi. Sivuilla oli logo, jossa oli pelin nimi ja sen alla teksti, jossa ilmoitettiin trailerin julkaisupäivämäärä. Rockstar Gamesin emoyhtiön Take-Two Interactiven osakkeet nousivat seitsemän prosenttia, kun peli julkistettiin.[13] Traileri julkaistiin viikkoa myöhemmin ja se paljasti pelin tapahtumapaikan.[6] Seuraavia tietoja saatiin vasta 12. heinäkuuta 2012, kun Rockstar julkaisi kaksi kuvaa pelistä.[14] Pelin toinen traileri julkaistiin 14. marraskuuta 2012. Trailerissa esiteltiin pelin pelattavat hahmot.[15] Tammikuussa 2013 Rockstar ilmoitti pelin julkaisuajankohdaksi 17. syyskuuta 2013.[2]

Keräilyversiot

Grand Theft Auto V:stä on julkistettu kaksi keräilyversiota: Special Edition ja Collector's Edition.
Special Edition sisältää SteelBook-kotelon, jonka kannessa ovat pelin päähenkilöt. Mukana on myös blueprint-kartta, jossa on koko GTA V:n alue, lisäksi ladattavia bonusaseita,- asuja ja -tatuointeja, Stunt Planejä, sekä Special Ability Boost, jonka avulla pelihahmojen erikoistaitoja kartuttava mittari täyttyy 25% nopeammin.
Collector's Edition sisältää kaiken saman kuin Special Edition, mutta mukana tulee myös lukollinen turvaboksi GTA V-logolla, brodeerattu Los Santos -lippis, ladattavia lisähahmoja GTA Onlineen, sekä uniikkiautoja sisältävä autotalli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti